Unghiile - îndepărtarea cuticulelor (3)

acum 9 years, 2 months • 0 comentarii

Cuticulele sunt reprezentate de pielitele cu structura cornoasa, aflate la limita intre partea vizibila din radacina unghiei si deget. Se pot indeparta fie prin desprinderea de lama unghiala si taierea ulterioara, fie prin utilizarea unor formule speciale, lichide sau cremoase, avand la baza hidroxizi ai unor metale care distrug keratina din cuticula.

Cei mai uzitati sunt hidroxidul de potasiu sau de sodiu, in concentratie de 3-5% in solutii de glicerina sau propilen glicol. Toate aceste produse care dizolva keratina se aplica timp de 10 minute, pe o discheta de bumbac, la nivelul pielitei, apoi se indeparteaza prin usoara frecare. 

Exista si agenti specializati numai in inmuierea cuticulelor, care fac usoara operatiunea de desprindere si impingere a acestora, continand saruri de amoniu si uree.

Din punct de vedere medical, operatiunea de indepartare a cuticulelor este nerecomandata; indepartarea acestora lasa poarta deschisa pentru colonizarea atat bacteriana cat si micotica atat a unghiei cat si a tesutului moale din jur. Din cauza continutului crescut de hidroxizi ai diferitelor metale, solutiile speciale pentru indepartarea cuticulelor sunt responsabile pentru dezvoltarea unor reactii iritative sau alergice (dermatite) de contact.

Comments