Transpiraţia excesivă

acum 9 years, 3 months • 0 comentarii

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) este una din neplacerile ce afecteaza aproximativ 0,6-1% din populatie. Un singur lucru ne bucura: japonezii transpira ceva mai mult decat noi, mai ales la nivelul palmelor si plantelor; in rest, fie ca suntem barbati sau femei, tot la fel ne chinuie.

Exista 2 tipuri de transpiratie (hiperhidroza): generalizata, adica transpiram peste tot si localizata la nivel axilar, plantar, frunte. 

Cauzele sunt diverse. Exista transpiratia de cauza necunoscuta, asa numita idiopatica, care apare la varsta copilariei sau adolescentei, al carui mecanism presupus este reprezentat de o dominanta a sistemului nervos simpatic; Cercetatorii sustin ca acest tip de afectiune poate fi corelata cu proasta functionare a inimii de mai tarziu (sistemul nervos simpatic responsabil de transpiratia excesiva isi are unul dintre centri la nivel cardiac).

Uneori transpiratia poate fi manifestarea externa a unor boli mai mult sau mai putin zgomotoase: afectiuni ale tiroidei, diabet, hipoglicemie, feocromocitom, guta, cancere, tuberculoza. Menopauza, alcoolismul (da transpiratie la nivelul palmelor si talpilor), unele medicamente (propranolol, antidepresive) pot determina de asemenea transpiratie excesiva. Ceea ce o diferentiaza de transpiratia de cauza necunoscuta este instalarea ei mult mai tarziu, corelarea cu alte manifestari clinice, absenta unor astfel de acuze anterior.

Nu exista inca date certe (chiar deloc) care sa coreleze transpiratia excesiva cu tipul de temperament uman; colerici sau flegmatici, toti putem transpira la fel.

Ce solutii avem? Putine la numar, dar….

Daca am inceput sa transpiram brusc, fara ca asa ceva sa ne fi suparat anterior este mai bine sa facem o vizita la medic; exista posibilitatea ca transpiratia sa fie singura manifestare a unei boli de care inca nu suntem constienti.

Daca transpiram de cand ne stim (eventual de la varsta pubertatii) nu prea avem ce face; asta ne e organismul!

Exista insa cateva solutii.

Cremele antiperspirante care se aplica la nivelul palmelor, talpilor, axilelor cumparate din farmacie care asigura un efect de durata si nu pateaza hainele – de exemplu Protesud, Keops; pulberea de acid boric aplicata la nivelul degetelor (in soseta) sau sub forma de solutie (o lingura acid boric dizolvata intr-un litru de apa).

Solutii extreme si pentru cazuri disperate – injectiile cu toxina botulinica care anuleaza efectul sistemului nervos simpatic, excizia chirurgicala a zonei bogate in glande sau in extremis distructia chirurgicala a ganglionilor simpatici responsabili de hiperhidroza.

Totusi, sa nu uitam ca transpiratia este una din functiile esentiale ale organismului, implicata mai ales in reglarea temperaturii normale a corpului.

Comments