Mătreaţa (dermatita seboreică)

acum 9 years, 3 months • 0 comentarii

Matreata, in acceptiunea medicala a cuvantului, dermatita seboreica, este o afectiune caracterizata prin acumularea de sebum la nivelul scalpului (par gras) precum si a fetei si uneori trunchiului la care se adauga rolul Malasseziaei, o ciuperca proprie scalpului. Nu ea este cea vinovata direct de aparitia matretei, ci mai degraba raspunsul organismului (raspunsul imun) la aparitia ei. Fiind proprie scalpului, acesta ciuperca nu se transmite de la o persoana la alta.

Alti factori care contribuie la dezvoltarea matretei sunt: umezeala, stresul mecanic(coafarea, vopsirea, scarpinatul scalpului), stresul emotional. Uneori afectiuni precum Parkinson sau HIV pot agrava manifestarile.

Cum se manifesta?

Frecvente sunt scuamele albe care se gasesc la baza firului de par; mancarime si senzatie de usturime prezente. La fel scuamele se pot regasi la nivelul fruntii, exact la zona de implantare a firelor de par, sprancenelor, aripile nasului, regiunea din spatele urechii si din interiorul ei, piept, spate, dispuse pe o zone de piele mai rosie (eritematoasa), cu mancarime asociata.

Ce e de facut?

In primul rand spalarea frecventa a parului cu sampoane cu ketoconazol, ciclopiroxolamina, sulfat de seleniu in compozitie (Mediket, Mediket plus, Nizoral, Selegel, Kertyol, Node DS plus). Dupa faza de tratament se poate recurge la utilizarea acestor sampoane ceva mai rar, o data, de doua ori pe luna. Sampoanele pot fi folosite si pe corp, asemeni unor geluri de dus, cu conditia sa fie lasate cateva minute sa actioneze pe zonele afectate; pot fi asociate creme antimicotice pentruleziunile de pe piele. Medicul va fi cel care va va orienta corect tratamentul, la nevoie asociind si medicatie sistemica (inghitirea de medicamente). Nu va apucati de capul vostru sa va tratati singuri matreata!

In afara produselor de farmacie in rafturile din magazine exista o sumedenie de sampoane care promit vindecarea; din pacate foarte putine o fac. Cele pe baza de extract de plante cel mai putin. Sunt insa cateva sampoane care contin gudroane, sulfura de seleniu, zinc piritiona eficace (Head&Shoulders). Ele nu pot fi insa utilizate ca tratament, ci ca sampane de intretinere dupa ce ati terminat faza de tratament. Un rol benefic in tratamentul matretei il are si Soarele.

Comments