Acneea - când, cum şi de ce?

acum 9 years, 1 month • 0 comentarii

Acneea este o boala care afecteaza cel putin o data in timpul vietii 85-100% din populatie. Zonele de aparitie ale cosurilor sunt cele bogate in glande sebacee, adica fata, zona anterioara a toracelui, spatele.

Patru la numar sunt factorii responsabili de formarea cosurilor si a punctelor negre:

  1. hiperkeratinizarea (ingrosarea stratului superficial al pielii) in jurul foliculului pilos (zona prin care iese parul la piele) cu formarea unui dop de keratina la acest nivel.
  2. excesul de sebum
  3. o bacterie - Propionibacterium acnes (si NU stafilococul, deci nu va autovaccinati cu EL)
  4. inflamatia

Ca si frecventa, ea este mai des intalnita la barbati la varsta adolescentei, pentru ca la maturitate femeile sa conduca plutonul cosurilor.
Cand apare?
Se poate intalni din foarte frageda pruncie,imediat dupa nastere, pana la varsta de 6 luni ca urmare a zestrei de hormoni mostenita de la mama. I se spune acnee neonatala si se rezolva spontan, odata cu disparitia acestor hormoni.
La adolescenta…o data cu instalarea prepubertatii.
Si in timpul vietii, cot la cot cu ridurile, la cativa nenorocosi dintre noi.
Sunt si alte cauze de aparitie ale acneei. Exista un tip special de acnee -acneea estivala sau “de Mallorca”- intalnita in lunile toride de vara sau in timpul sezonului de schi, accentuata de efectul ocluziv produs de cremele de protectie solara.
Unele medicamente sunt capabile sa induca acnee. Acest tip de acnee este monomorfa, adica este caracterizata de un singur tip de leziuni si nu de o combinatie de chiste, comedoane, cosuri ca la varsta pubertatii. Printre medicamente amintim: corticosteroizii, contraceptivele orale in a caror compozitie predomina progesteronul, steroizii folositi pentru cresterea masei musculare, antiepilepticele, iodurile, tetraciclina (rar), medicamente folosite in tratamentul tuberculozei.
Nici cosmeticele nu sunt excluse; unele dintre ele, sunt comedogene, fac ocluzie la nivelul pielii si accentueaza formarea punctelor negre si a cosurilor.
Uneori acneea este semnul unor afectiuni interne – ovarul polichistic.
Presiunea produsa de bentite de par, rucsacuri poate determina prin efect mecanic comedoane si cosuri pe zonele de frictiune.
Ultimile cercetari au demonstrat mostenirea genetica a acestei afeciuni. Orice parinte cu acnee creste probabilitatea ca si copilul lui sa aiba acnee.

Comments